MFT-Service Kft

Megvalósítjuk álmait...

 

Energiatakarékos lakóházak


 

A mai energiaárak mellett valamint a mostanában divatos energiatudatos életszemlélet nyomán egyre nagyobb az igény az energiatakarékos és ezáltal olcsón fenntartható lakóházak építésére. Az egész épületet vastagon befedő hőszigetelés és a korszerű nyílászárók mellett egyre nagyobb szerepet kapnak az alternatív fűtési és meleg víz előállító rendszerek. A hőszigetelés vastagságát egy ponton felül már felesleges növelni, nem fog jelentős energiafelhasználás-csökkenést eredményezni. Ezen a ponton túl tudunk a fűtési és meleg víz előállító rendszerekkel komoly eredményeket elérni. A gépészeti és elektronikai eszközök fejlődésével egyre olcsóbban juthatunk hozzá ezekhez a termékekhez és a választék is folyamatosan bővül. Jó példa erre a néhány éve még szinte elérhetetlenül drága napelemes rendszerekre, melyeket sokan csak a hardcore környezetvédők drága „hobbyjának” tekintettek, mostanra viszont az árak csökkenése nyomán az átlag felhasználónak is megérheti felszerelni.

 

Nézzük meg, hogyan változik egy épület energetikai besorolása és a megtakarítás a megújuló energiát használó berendezések függvényében:

Referencia épület adatai:

Alapterület: 135 m2, egy szintes családi ház

Külső fal: Porotherm 30 N+F

Hőszigetelés:

-          homlokzati hőszigetelés: 15 cm EPS80

-          padló hőszigetelés: 10 cm EPS100 + 10 cm XPS kiegészítő él-hőszigetelés az aljzat alatt és a lábazat belső síkjánál

-          padlásfödém hőszigetelés: 20 cm üveggyapot

Nyílászárók: 3 rétegű hőszigetelt üvegezéssel (4-16-4-16-4 Ar) (Ug=0,6 W/m2K) ellátott műanyag nyílászáró. Ablakszerkezet hőátbocsátási tényezője Uf=0,9 W/m2K.

Fűtés és melegvíz ellátás: kombi cirkó kondenzációs gázkazán

Összesített energetikai jellemző (Ep): 120 kWh/m2a

Energetikai besorolás „CC”

 

Egy átlagos családot (2 felnőtt és 2 gyerek) figyelembe véve a gáz éves költsége kb. 180.000 – 230.000 Ft, a villany éves költsége kb. 120.000 – 150.000 Ft.

FIGYELEM! A közüzemi számlák végösszege függ a használattól, tehát Pl. ki mekkora hőmérsékletre fűti a lakást (lehet 19 fok, de akár 26 fok is), vagy a tisztálkodási szokásoktól (mindenki csak zuhanyozik, vagy minden nap tele engedi 4x a fürdőkádat).

 

Néhány példa megújuló energiák használatára:

-          a használati melegvízet 80%-ban napkollektor segítségével állítja elő: EP= 91 kWh/m2a, Energiamegtakarítás: 24%, Energetikai besorolás „BB”

 

-          a használati melegvízet 80%-ban napkollektor segítségével állítja elő, valamint a fűtésre rásegít hővisszanyerő szellőző beépítésével: EP= 68 kWh/m2a, Energiamegtakarítás: 43%, Energetikai besorolás „AA”

 

-          a fűtést és melegvíz ellátást a kondenzációs kazán helyett hőszivattyú segítségével oldja meg: EP= 57 kWh/m2a, Energiamegtakarítás: 52%, Energetikai besorolás „AA+”

 

-          a fűtést és melegvíz ellátást a kondenzációs kazán helyett hőszivattyú segítségével oldja meg, valamint a teljes villamosenergia felhasználás 50%-át napelem segítségével fedezi: EP= 32 kWh/m2a, Energiamegtakarítás: 73%, Energetikai besorolás „AA+”

 

A fent bemutatott rendszerek rendkívül takarékos fűtés és melegvíz ellátást biztosítanak, ráadásul a hőszivattyús rendszerekre kitalált u.n. geoáram díja kedvezőbb a nappali áraménál, de igazán olcsón napelemes rendszerrel kiegészülve tudnak működni. Egy jól méretezett fotovoltaikus rendszer segítségével az évi villanyszámlánkat akár 0 Ft közelébe is csökkenthetjük.